Ένα βιβλίο - Μανιφέστο ζωής για τον κόσμο που αντιστέκεται
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2026 στην κατηγορία Διάδραση Blog
Από τις Εκδόσεις Διάδραση κυκλοφορεί η ελληνική έκδοση του έργου της Antonia Darder, μιας από τις σημαντικότερες φωνές της Κριτικής Παιδαγωγικής παγκοσμίως. Σε έναν κόσμο που «λαβώνεται» από πολέμους, οικονομική αποικιοποίηση και περιβαλλοντική κατάρρευση, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Είναι ώρα να ξαναμάθουμε να αντιστεκόμαστε με σθένος.
Γιατί αυτό το βιβλίο το νιώθουμε «δικό μας»;
Δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή μελέτη. Είναι μια κατάθεση ακτιβιστικής έρευνας. Η Darder, μαθήτρια του Paulo Freire, δεν γράφει από την ασφάλεια ενός γραφείου, αλλά μέσα από τα βιώματα της καταπίεσης, του ρατσισμού και της απόρριψης.
Τι θα βρεί ο αναγνώστης/ η αναγνώστρια στις σελίδες του:
-
Πάνοπλη Αγάπη: Η εκπαίδευση ως πράξη απελευθέρωσης και όχι ως «κατεψυγμένη» και παγιωμένη μετάδοση γνώσης.
-
Απο-αποικιοποίηση του Νου: Πώς να σπάσουμε τα δεσμά του δυτικού, ελιτίστικου τρόπου σκέψης που φιμώνει τις φωνές των «από τα κάτω».
-
Τέχνη & αντίσταση: Η ποίηση, η μουσική και η ζωγραφική αποτελούν πολιορκητικούς κριούς ενάντια στην αδικία.
-
Ριζοσπαστική ελπίδα: Μια πορεία ζωής που μετατρέπει το προσωπικό τραύμα σε συλλογικό αγώνα για αξιοπρέπεια.
Είναι ένα δυνατό βιβλίο για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές/ φοιτήτριες και μαθητές/ μαθήτριες
Αυτό το βιβλίο είναι ένας ανατρεπτικός οδηγός μιας κριτικής επιτελεστικής και αμερόληπτης εκπαίδευσης. Μας καλεί να μετατρέψουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από χώρους τυποποιημένης μάθησης και παγιωμένης έρευνας σε τόπους ισότητας, χαράς, δημιουργίας, συμμετοχής και κριτικής ενδυνάμωσης. Μας διδάσκει πώς να γίνουμε «συνδημιουργοί» ενός νέου κόσμου: "Δεν διεκδικούμε μια αξιοπρεπή ζωή από τη γενναιοδωρία των ισχυρών, αλλά ως επιβεβλημένη και αναπόφευκτη ανθρώπινη ανάγκη."
Διάβασε τη λέξη και άλλαξε τον κόσμο.
🔗 https://www.diadrassi.gr/eshop/product/319/syllogh-keimenon-ths-antonia-darder-gia-th-zoh-kai-to-ergo-ths-sthn-kritikh-paidagogikh-ekpaideysh-t #AntoniaDarder #ΚριτικήΠαιδαγωγική #ΕκδόσειςΔιάδραση #Ακτιβισμός #Εκπαίδευση #Αντίσταση #SocialJustice #Freire